През 2020 година все повече компании преместиха бизнеса си онлайн. По последни данни 60% от българите предпочитат да пазаруват в интернет. За да подпомогне малкия и среден бизнес, Изпълнитeлнaтa aгeнция зa нacъpчaвaнe нa мaлки и cpeдни пpeдпpиятия щe paздaдe вaучepи нa 130 бългapcки кoмпaнии, чpeз кoитo бeзплaтнo дa cтapтиpaт cвoй oнлaйн мaгaзин.

Какви са условията за кандидатстване и какво показват резултатите при онлайн продажбите, информира NOVA.

Семейството на Оля Aнтонова произвежда вина от плодове. До началото на 2020 г. продукцията им се предлага изцяло във физически магазини.

През първите месеци, в които бяха наложени противоепидемични мерки, затворени останаха магазини и ресторанти. Много производители и търговци се оказаха в задънена улица.

Подготвят нова мярка за компенсиране на бизнеса

„През април резултатите, които виждах в нашия бизнес, бяха отчайващи. Имахме спад от 230%”, каза Оля Антова.

istock
istock

Тя  вижда реклама по телевизията, която дава възможност на бизнеси да кандидатстват за телевизионна реклама. Подава документи и техният бизнес е избран да получи подкрепа.

Тогава Оля се обажда на Евгени и Николай, чиято онлайн платформа дава възможност на малкия и среден бизнес, само с няколко стъпки, да създаде свой онлайн магазин.

„Нашата компания направи една кампания - „Премини през трудности – премини онлайн”. Помогнахме на над 2000 бизнеса, които бяха в затруднение”, каза още Оля.

Достъп до тази платформа напълно безплатно ще имат възможност да получат 130 производители и търговци.

Кандидатите могат да подадат своите документи за участие на сайта на агенцията. Изискванията -  да попълнят няколко декларации и да нямат публични задължения.

Какво правим, ако не разпознаем покупка, платена с карта

В момента 15 компании са получили одобрение да създадат безплатно свой онлайн магазин. За да убедят кандидатите да участва, експертите използват данни за големия ръст на онлайн продажбите.

istock
istock

„60% от българите регулярно пазаруват онлайн. Поне един път всеки от нас се е докоснал онлайн до покупка”, каза Бойко Таков, представител на Изпълнитeлнaта aгeнция зa нacъpчaвaнe нa мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия.

По последни данни за търговията в България у нас онлайн най-често се купуват модните артикули и аксесоари, следват спортните стоки, бебешките и детски артикули и накрая електронните устройства.

Министър Борисов: Подкрепата за пострадалия бизнес възлиза на 2 млрд. лева

Средно между 500 и 1000 лв. е похарчил всеки потребител онлайн през 2020 г. Платформата на Евгени и Николай има 2500 активни потребители-търговци, а регистрираните са около 12 000, над 1500 бизнеси са успели да се справят в условията на пандемия преминавайки в дигитална среда. Като Оля, която смята, че 2020-а е печеливша за семейния бизнес.

Документи за участие в кампанията „Успешни заедно” ще могат да се подават до 1 март 2021-а година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg