Министерството на икономиката подготвя нова процедура с остатъчните средства от REACT-EU, с която да компенсира загубите на микро, малки и средни предприятия. Тя е в съвсем начален етап и е в дискусионна форма с бизнеса.

Парите от REACT-EU по ОПИК са с определен лимит от 211 млн. лв. и включват, както средствата по мярката за „големите малки“, така и ресурса за новата процедура. В процеса на работа по предстоящата нова мярка ще бъдат изчистени всички условия за кандидатстване.

„С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад“, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Сачева: 300 000 работни места са запазени по мярката 60/40

Социалните мерки срещу COVID-19 ще се ползват до септември месец, припомни Борисов. Увеличен е три пъти броя на оценителите в НАП, за да може в най-кратки срокове да бъдат изплатени всички заявления.

istock
istock

Междувременно от Българска банка за развитие (ББР) заявиха, че до края на седмицата ще изпратят предложение до икономическия министър за увеличаване средствата, касаещи отпусканите безлихвени кредити на физическите лица

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg