„8,6 млн. лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещението си в Добрич днес.

Вече би трябвало почти всички кандидатствали за обезщетение да са получили своите пари за месеците ноември и декември, заяви Сачева.

Близо 9 000 семейства с отказ за помощ от държавата

Забавянето на плащанията министър Сачева оправда с изчакването на документи и нотификации от Европейската комисия, с празничните дни и голям брой сгрешени документи. 

Министър Сачева допълни, че на Министерски съвет тази сряда ще бъде приет Националният план за насърчаване на заетостта, в който предвидените средства са 83 милиона лева, които са с 14% повече, като увеличението е за първи път през последните десет години. 

istock
istock

По думите й, 15 000 души ще могат да бъдат наети на работа, а 12 000 души да преминат през специални програми за обучения и да намерят ново работно място.

Обявяват днес фирмите, одобрени за помощ от НАП

"Това са част от усилията, които полагаме, за да намалим негативните ефекти от пандемията"
, каза Сачева.

По повод на протестите пред Министерския съвет Деница Сачева каза, че се е опитала да открие жената, която е била сред недоволните, твърдейки, че някой е поискал от нея обратно да върне получените 24 лева обезщетение.

"Ако такава жена наистина съществува, нека се свърже с нас и да видим какъв е проблемът. Ние нямаме информация за такъв случай, каза Сачева. С наближаването на изборите ще има много провокации", смята социалният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg