Държавният департамент на САЩ публикува ежегодния си доклад за инвестиционния климат в държавите по света. В него е посочено, че страната ни привлича чужди инвеститори с ниска цена на труда и плосък данък, но корупцията е ендемична. 

За България докладът започва с думите, че страната ни е считана от много инвеститори като привлекателна дестинация за инвестиции с правителствени стимули, ниска цена на труда и плосък корпоративен данък.

Къде се нарежда България в класация по икономическа свобода

Докладът на Държавния департамент продължава с негативните заключения за влиянието на Covid-19 върху икономиката ни, ръста на заплатите, който значително надвишава ръста на икономическия растеж и производителността на труда. 

istock
istock

Държавният департамент отбелязва и влизането ни в ЕРМ-II, но с предупреждение, че дори при най-добрия сценарий, влизането ни в еврозоната няма да стане в близките години.

Унищожителна е критиката в края на резюмето от доклада. Посочва се, че чуждестранните инвеститори продължават да се опасяват от липса на върховенство на закона у нас.

АИКБ: Антикризисните мерки се изпълняват мудно и половинчато

Корупцията е ендемична, особено при големите инфраструктурни проекти и енергетиката. Като основни проблеми за инвеститорите се посочват чести законодателни промени и бавна правораздавателна система.

istock
istock

Към началото на 2020-та, отбелязва Държавният департамент, остават въпроси за ангажимента на българското правителство да изпълнява договорите си, в това число и с американски инвеститори.

Американска компания е била изправена пред удължени регулаторни пречки в опитите си да влезе в енергийния пазар в България, посочва Държавният департамент.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg