Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в рамките на целия ЕС отскочи през септември, заличавайки голяма част от спада през предходния месец, показват данни на Евростат.

В същото време строителството в България отбеляза още по-добър ръст, който нареди нашата страна на трета позиция след Румъния и Унгария.

Строителството в ЕС нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато се сви с 0,5%, докато строителството в еврозоната се повиши с 0,7% след спад с 0,8% през предходния месец.

Въпреки този отскок строителството в еврозоната и в ЕС се сви през третото тримесечие с по 0,3% спрямо предходните три месеца, а на годишна база растежът се забави съответно до 0,9% и до 1,6%.

Колко стигна цената на апартаментите в кварталите на София

istock
istock

На годишна база растежът в строителния сектор на ЕС отслабна през октомври до 0,3% от 1,4% през август, докато в рамките на еврозоната строителството се понижи с 0,7% спрямо година по-рано след растеж с 0,8% през последния летен месец. Намаляването на строителството в еврозоната с 0,7% на годишна база е най-голямото от януари 2017-а година насам.

Според същото проучване на Евростат строителството в България нарасна през септември с 1,2% спрямо август, когато се повиши с едва 0,2%, като това представлява увеличение на продукцията в строителния сектор на нашата страна за четвърти пореден месец след слабото първо полугодие.

Как да изберем жилището, което да купим


istock
istock

На годишна база растежът в строителния сектор на нашата страна се ускори през септември до 6,9% от 3,0% месец по-рано, като по-солидна строителна експанзия е отчетена единствено в Румъния (скок с цели 28,9%) и Унгария (със 17,8%).

В рамките на третото тримесечие продукцията в строителния сектор на България нарасна с 2,4% спрямо второто тримесечие, когато се сви с 1,6%, като на годишна база се увеличи с 4,8% след повишение с 3,4% през периода април - юни.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg