България може да бъде давана за пример в Европа по икономически показатели и в областта на корпоративното управление.

Това отбеляза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде БГНЕС.

Ние доказахме, че можем да бъдем лидер по макроикономически растеж като следващите години залагаме той да е в рамките на 3,1%", посочи заместник-министърът.

Какво прогнозира Световната банка за икономиката ни

Лъчезар Борисов се похвали, че България се е оказала и фактор по отношение на кредитния рейтинг, където в региона сме тотален лидер.

Заместник-министърът посочи сме за пример в ЕС и по отношение на фактора „държавен дълг съотнесен към Брутен вътрешен продукт“.

"България е на трето място по финансова стабилност“, каза още Борисов.


Този показател е изключително важен за присъединяването ни към Европейския валутен механизъм ERM II и Банковия съюз.

istock
istock

„С работата си доказахме, че в едни изключително кратки срокове можем да преодолеем и тази тема за финансовата стабилност. Всички бяха изненадани как институциите може да свършат тази работа за 9 месеца“, допълва Борисов.

ФТ: Икономиката на еврозоната се забавя за трета поредна година

В началото на декември 2019 г. агенция Standard & Poor's даде най-високия кредитен рейтинг на България на Балканите. В друг доклад пък агенцията повиши рейтинга и на София спрямо столиците в региона.

Международната рейтингова агенция повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от 'BBB- на 'BBB с положителна перспектива.

Според анализаторите от S&P Global Ratings, след преминалите местни избори в управлението на града има приемственост, което ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност.

Агенцията очаква Столична община да продължи да осигурява високото ниво на собствени приходи, както досега.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg