София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България.

Това посочва новият Доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на Общинската агенция за инвестиции.

Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност.

По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата.

Какво прогнозира Световната банка за икономиката ни

Към края на 2018 г. София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9800 евро на човек от населението, което е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика – 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него. Това се дължи както на високите доходи и потребление в столицата, така и на факта, че градът е развит транспортен и логистичен център.

istock
istock

Другите най-атрактивни сектори за чужди инвестиции в столицата са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции. До края на юни 2019 г. столицата е усвоила 4,2 млрд. лева.

България остава най-бедната, най-неграмотната, най-корумпираната страна

Освен че привлича икономически активни хора от други области, столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население.

Докато в страната делът на населението с висше образование е 28%, в столицата той е значително по-висок – над 51%. 

Заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд в страната.

iStock
iStock

Близо 180 хиляди или ¼ от заетостта в столицата е в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети.

По-добра 2020 г. очаква всеки трети българин

Като цяло, перспективите пред развитието на София са положителни, посочва докладът.

Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната заради положителните демографски процеси и лидерството си в развитието на най-бързо растящите сектори.

Висококвалифицираната работна сила и в бъдеще ще привлича инвестиции в бързорастящите сектори на ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност. 

Повече информация можете да намерите тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg