Проектобюджетът на Столичната община за 2020 година е 1 млрд. и 703 млн. лева, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
Бюджетът за 2020 година е с близо 50 млн. лева по-нисък от предходния, уточни Фандъкова и уточни основните приоритети пред него:
 
"Имаме да решим две основни задачи. В капиталовата програма да защитим повече средства за инвестиции в кварталите, квартални улици, тротоари, паркинги, детски градини, училищата, да продължим подобряването на градския транспорт, да гарантираме инвестиции в екологията за подобряване на качеството на въздуха, възстановяване на паркове, градски градини и залесяване.

Има ли алтернативи, вместо нови данъци за софиянци

Втората много важна задача, това е да осигурим увеличение на възнагражденията най-малко с десет процента на хората, които получават своите възнаграждения от бюджета на Столичната община".
 

istock
istock

Планираните собствени приходи са в размер на близо 780 млн. лева, което е с почти 53 млн. лева повече в сравнение с миналата година.
 
Над 45 млн. лева ще бъдат приходите от местни данъци и такси. Капиталовата програма е в размер на 471 млн. лева, а приоритетите в нея са инвестициите в кварталите, развитието на метрото и градския транспорт, както и инвестиции в образованието и културата.
 
172 млн. лева са предвидени за транспортната инфраструктура, а над 134 млн. лева за подобряване на градския транспорт.
 
Проектобюджетът на Столичната община се очаква да бъде гласуван от Общинския съвет до 23-ти януари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg