Eдин от смятаните за най-беден град в Германия – Гелзенкирхен, поне по среден доход на глава на населението годишно, счита че този негативен рекорд за града се дължи предимно на бежанците, българите и румънците, които са сред част от жителите на този 260-хиляден град в Рурската област.

Те получават средно 16 274 евро годишно след отчисление на данъци, здравни, пенсионни и социални осигуровки.

Средният нетен доход в страната пък възлиза на 21 600 евро годишно, съобщава тези дни порталът derwesten.de, цитиран от "Дойче веле".

Според говорителя на общината в града Мартин Шулман, става дума за средностатистическа стойност, като се взима предвид, че живеят около 13 000 души, които поради личната си ситуация нямат никакви доходи, сред които и нашите сънародници.

Къде минималната заплата стана 15 долара

Шулман побърза да уточни, че те имат пълно право да пребивават в Гелзенкирхен, аради свободата на придвижване в рамките на ЕС на българите и румънците, но това сваляло средностатистическия доход в града.

istock
istock

"Ако извадим горепосочената група от статистиката, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин", заяви говорителят. Той изтъкна, че наемите и разходите за живот в града са изгодни и не следва, че жителите живеят в недоимък.

По негови думи, в града може да се живее добре с малко пари и това е причината мигрантите да се заселват там, като цитира и една друга статистика, според която Гелзенкирхен е сред градовете с най-голям брой на младежите, които преждевременно прекъсват училище. 

"Тук става дума за мигранти, които не говорят немски език. Гелзенкирхен не може да направи нищо", казва Шулман.

И други градове в Рурската област имат сходни проблеми, уточнява говорителят.

Колко пари изпратиха емигрантите в България

"В град Есен например ситуацията е сходна. Само че там статистиките са по-добри благодарение на богатите южни квартали, където децата никога не са виждали хора с черна коса", твърди Шулман.

"Бедни, без познания по немски, без професия"

istock
istock

През тази година медии от Рурската област многократно писаха за българите и румънците в Гелзенкирхен.

От няколко публикации става ясно, че през пролетта общият им брой е възлизал на около 6 400 души.

Мобилно приложение помага на търсещи работа и работодатели

Според "Вестфелише Нахрихтен", това не е особено много на фона на 260-хилядното население на града.

Въпреки това обаче "тази група мигранти изправя общината пред огромни предизвикателства", твърди изданието и обяснява, че повечето български и румънски граждани в Гелзенкирхен са бедни, не говорят немски и нямат професия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg