Близо три четвърти от ръководителите на фирми в глобален мащаб смятат, че през следващата година световният икономически растеж ще се забави. Това показва проучване на "ПрайсУотърхаусКупърс" (PwC) сред 4410 главни изпълнителни директори на компании, предаде ДПА.  

Резултатите от изследването отчитат най-песимистичното виждане на бизнес лидерите за състоянието на глобалната икономика, регистрирано през последните 10 години. 

Как назначават управители на държавните предприятия

Още по-стряскащ е фактът, че около 40 процента от участниците в допитването смятат, че бизнесът им няма да бъде "жизнеспособен" през следващото десетилетие, ако не го преструктурират, показва годишното проучване на глобалната консултантска компания.

"Ако главните изпълнителни директори на компании не направят нещо по въпроса, наистина ще имат проблеми", заяви пред участници в Световния икономически форум в Давос президентът на "Проктър енд Гембъл" Боб Мориц. 

Главните изпълнителни директори, участвали в проучването, определят инфлацията, нестабилната макроикономическа среда и геополитическите рискове като основни заплахи за световната икономика в краткосрочен план. 

istock
istock

На този фон 73 процента от тях очакват свиване на световния икономически растеж през следващите 12 месеца. Въпреки това, 60 процента от шефовете на компании не планират съкращения през следващата година. 

Какви заплати взимат шефове на големи компании

Авторите на изследването отчитат регионални различия при мненията, изразени от главните изпълнителни директори на фирми. Тези от САЩ са по-оптимистично настроени в сравнение с европейските си колеги от Франция, Великобритания и Германия, които изразяват загриженост относно недостига на служители, от регулациите, налагани от Европейския съюз, както и от глобалния тренд на висока инфлация и повишаване на лихвените проценти, за да бъде овладяно покачването на цените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg