Кварталите в София, където новите жилищни проекти са продължили да се изграждат въпреки пандемията, отчитат ръст на цените на имотите през 2020 г.

Такива са "Кръстова вада", където миналата година цените на жилищата са нараснали с 8,22% на годишна база, "Витоша" (+8,90%), "Манастирски ливади" (+8,56%), сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти "Адванс експертни оценки".
 
В същото време в повечето райони, където новите проекти за строителство са замразени, има задържане на цените. Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данните на компанията.

В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В "Овча купел", например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти, обясняват експертите. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали спад с 3,38% на годишна база през 2020 г. Понижение има и в "Света Троица" с 6,31%.

В същото време цените са останали почти без промяна в "Борово", "Гео Милев", "Дружба", "Красна поляна", "Красно село", "Люлин", "Надежда" и "Свобода". Сред кварталите в София със силен ръст на цените са "Младост" (+9,01%), "Иван Вазов" (+11,44%), "Изток" (+10,04%) и Център (+14,54%).

Адванс
Адванс

Адванс
Адванс

Кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-различно качество.
 
Локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.
Според данни на агенцията очакванията спад на цените заради пандемията, не се е случил,  защото тази криза не е криза на липса на пари.

Как се прави пазарна оценка на имот

Цените на жилищата в София в голяма част от случаите са се задържали или малко са се увеличили, като причината е желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-добри и функционални жилища след затварянето заради коронавируса.

istcok
istock

Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и по-висока активност на жилищния пазар са "Витоша", "Дружба", Център, "Манастирски ливади" и "Младост", където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg