Новият хит на жилищния пазар в Пловдив са апартамент на първия етаж с малък двор в затворен комплекс. Цените на новото строителство в район "Централен" удариха 1500 евро за квадрат, в най-търсения - "Западен", все още се намират и под 1000 евро.
 

Последното тримесечие на всяка година е най-силно за пазара на имоти, твърдят от агенциите за имоти. Тази устойчива тенденция на имотния пазар не се промени и през изминалата 2021 година, пише Марица.
 
Брокери от агенциите за имоти твърдят, че най-предпочитаните райони за покупка на ново жилище в Пловдив остават центърът, където цените на квадратен метър варират от 850 до 1600 и дори 2000 евро/кв.м. Район „Западен” също запазва високи нива в търсенето - при средни цени 750-1050 евро/кв.м.

Една от причините за бързия ръст на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Така кризата, породена от Covid-19, оказа положително влияние върху пазара на имоти, категорични са от агенциите.
 
Ако търсите жилище за собствено ползване обаче,  животът на село не е решение. Купувачите бързо осъзнаха, че отивайки на село, губят много от удобствата, с които са свикнали. Ето защо днес особено популярни станаха партерните апартаменти с двор в затворените жилищни комплекси. Те са компактни, близо до зеленина и създават усещането за къща, казват брокери от агенциите.

Да плащате наем или да купите жилище

Зелените покриви и тераси също добавят комфорт за новодомците. И въпреки че подобни зелени затворени комплекси се броят на пръсти в Пловдив, те са бъдещето. Ползите от зелените покриви се отразяват върху дългосрочната стойност на имотите, както и върху тяхната енергийна ефективност, твърдят запознати.

istock
istock

Това съвпада и с добрите практики по света. Днес предприемачи и строители получават добри финансови стимули за „позеленяване“ на сградите си. В Хамбург например мерките за зелени покриви са субсидирани с грант на стойност 100 хил. евро. А в американския град Филаделфия програма за приспадане на данъци насърчава зелените покриви.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg