5,9 на сто от гражданите на ЕС са заявили през 2020 година, че нямат достатъчно дневна светлина в жилищата си, което означава, че домът им е прекалено тъмен, а това се явява проблем за домакинството, сочат данни на Евростат.

През 2019 година те са били 4,8 на сто.

Достъпът до дневна светлина в дома помага за подобряване на здравето и доброто състояние на човека, а може и да помогне за подобряване на енергийната ефективност, тъй като намалява необходимостта от изкуствено осветление.

Какви доходи са нужни за покупка на имот у нас


През 2020 година 10,6 процента от хората, живеещи в Испания, са оценили жилищата си като прекалено тъмни. Това е най-големият дял сред страните членки на ЕС. Следват Франция с 9,5 на сто (по предварителни данни), Малта с 9,4 на сто и Унгария със 7,7 на сто.

В България този дял е 4,8 на сто за 2020 година спрямо 5,0 на сто през 2019 година.

Най-малък е делът на хората с недобре осветени домове през деня в Словакия (2,6 на сто по предварителни данни), Италия (2,6 на сто през 2019 година), Кипър (2,8 на сто) и Чехия (3,1 на сто).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg