Българите намалиха покупката на имоти заради кризата, показват данните на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на тази година има спад в продажбите на имоти спрямо предходните три месеца, показа проверка на pariteni.bg. От април до юни тази година са вписани 63 928 продажби в цялата страна, докато за последните три месеца – юли - септември те са 62459.

Данните на Агенцията по вписванията потвърждават прогнозите на брокери, че предстои охлаждане на пазара на имоти в България. Причината са както рекордно високите цени на жилищата, така и очакваното поскъпване на ипотеките и високата инфлация, който стопява реалните доходи на хората.

Спад има и на най-търсения пазар на имоти – този в София, като сделките през лятото са 7402 при 9763 продажби през пролетта, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Намаление на продажбите на имоти и в другите големи градове – във Варна например те са с близо 400 по-малко, в Бургас – със 100, във Пловдив са сключени 880 сделки по-малко, а в Стара Загора – с 200.

Бум на продажбите на имоти обаче се отчита в Несебър през летния сезон, показват данните. За последните три месеца там са направени 3107 сделки при 2915 през предходното тримесечие.

Защо предпочитаме да инвестираме в имот, а не на капиталовите пазари

Подобна е ситуацията и в Русе, където продажбите на имоти растат и стигат до 1461 през лятото. Повече имоти са били купени и в Пазарджик – като броят на сделките е със 140 повече на тримесечна база.

istock
istock

Намаляват и скрючените договори за наем, като за последните три месеца те са били 6764, при 8513 за предходното тримесечие. Увеличават се обаче сделките с дарения на имоти, най-често това е прехвърляне на жилище между роднини. Такива сделки са 15 346 сделки през последните три месеца, при 12 768 през пролетта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg