Парцелите за строеж в Чехия са поскъпнали средно с близо 16% спрямо миналата година. Само за последното тримесечие те са поскъпнали с 2%. Това следва от анализ на ČSOB. „Ръстът на цените на земята продължава, тъй като търсенето изпреварва предлагането. С нарастването на цените расте и търсенето на земя в райони, по-отдалечени от покрайнините на големите градове. Тук обаче предлагането е значително ограничено от остарели планове за зониране и инфраструктурни възможности“, каза Мартин Васек, директор на „Ипотечна банка”.
 
Продажбата на земя не се влияе толкова силно от поскъпването на ипотечните кредити, което доведе до намаляване на търсенето на апартаменти в повечето населени места. Парцелите за строеж се придобиват предимно за собствена сметка.

„За строителите те служат като дългосрочен депозит. Те не искат връщане след две-три години, а ги купуват за десет, петнадесет и повече години. Строят се апартаменти, стават все повече. Става все по-малко място“, казва Владимир Бруна от B&K Real Estate Investments.
 
На много места цените на земята ще се повишат още повече в дългосрочен план, след като железопътната инфраструктура бъде завършена, каза той. Региони. Има значителни разлики между регионите, както се вижда от средните цени на офертите за парцели за строителство, публикувани на сайта Sreality.cz.

Компании търсят терени за производствени бази

В Прага, включително периферията и околностите в радиус от половин километър от границата на столицата, средната цена е около 13 500 крони (€560) на кв.м. В 25-километровия район около града офертната цена е почти двойно по-ниска: 7500 крони (€310) на квадратен метър. Малко по-нататък цената пада още повече. Например в Бероун тя е 5700 крони (235 евро), в Подебради - 5200 крони (215 евро), а в Нимбурк - 4800 крони (200 евро) на квадратен метър.
 
Има обаче и местни специфики, когато цените в града не са по-високи от тези в малките общини. Това обикновено се дължи на факта, че в района няма много земя, която се предлага публично.

istock
istock

Продавачите се опитват да изчакат по-висока цена. Училища, лекари и магазини са по-далеч, но природата и откритото пространство се ценят. Например, ако средната офертна цена в Седълчани, според Sreality.cz, е около 2700 крони (112 евро), то в Радице, малко селце на десет километра, тя вече е 3200 крони на квадратен метър (132 евро). Това се дължи на близостта на популярния ваканционен град Слапи, докато покрайнините на Прага са на около петдесет километра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg