Двойно са се увеличили цените на имотите в дупнишкото село Бистрица заради започващо след дни сондиране за минерална вода. Много местни жители даже са решили да не продават терени, с надеждата, че селото може да се развие като курорт след откриването на минералната вода, предаде БНТ.
 
Иван, който е избрал да живее в селото преди 30 години, разказва, че имотите в селото доскоро били евтини. След като се разбрало, че на метри от последните къщи в Бистрица ще се добива минерална вода нещата се променили.
 
"Цените се вдигнаха на имотите. И къщи има за продаване, но не ги продават, чакат водата да излезе", коментира Иван.
 
"Ако до преди 2 години, 2 години и половина, да кажем един квадрат вървеше между 18-20-22 лева, сега вече има реално сключени сделки на по 50 лева квадрата, така че сами можете да си направите сметка за какъв ръст става въпрос в рамките на две години. Сега разбира се, очаквам още по-голям интерес, ако не и повишаване на цените. Имаме хора, които дойдоха от Русия и купиха имот тука. Все повече интерес има от италианци, казва кметът на Бистрица Кирил Огненски.
 
С разкриването на минералното находище, от местната власт се надяват да се промени изцяло целия район и да започне развитие на балнео и спа туризъм.
 
"Казвал съм много пъти, имаме страшна липса или недостиг на места за настаняване, дано сега вече го разберат хората, че си заслужава и да започнат да го правят.... Имаме няколко къщи за гости, които са постоянно пълни, особено събота и неделя. Още от сега са запазени и за Нова година.

istock
istock

Наскоро успяхме да направим една панорамна площадка, радваме се на много посещения, аз самият не бях подготвен за толкова човекопоток. Сега вече с оглед на това, че е страшно посещаван, имаме идеи за бъдещо развитие на горе - Бистришкия водопад, морените. Знаете 2012 беше изградена еко пътека Самоковището, Бистрица е изходен пункт за хижа "Иван Вазов", Седемте рилски езера, Рилския манастир. Така че имаме потенциал за развитие, допълва кметът.

Какви къщи се търсят в селата

До добива на минерална се стигна, след като двугодишни проучвания показват наличието на минерална вода с температура около 60-градуса на дълбочина 900-1000 метра с дебит между 45-50 л/сек.  Сондажът, който трябва да извади на повърхността водата, се очаква да бъде завършен до началото на идната есен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg