Високата инфлация е една от причините са намаления интерес за придобиване на недвижими имоти. Трудностите във финансирането, изпитвани преди всичко от от средната класа австрийци, ще промени пазара за недвижими имоти, прогнозират 600 анкетирани експерти от "Ремакс", съобщава ежедневникът "Курир", цитиран от БТА.

Това ще промени значително редица параметри в сравнение с 2022 година. Според тях търсенето ще спадне с 11,2 процента в сравнение с 2022 година, като същевременно предлагането ще се увеличи със 7,6 процента. Това не е причина за безпокойство, тъй като през последните две години разликата между търсене и предлагане беше голяма, коментират експертите.

Колко струва имот в известните ски курорти

Според прогнозата цените също ще тръгнат надолу. Специалистите очакват спад за цялата страна и всички видове недвижими имоти от средно 6,8 процента, който се колебае в зависимост от региона и вида недвижим имот. Ценовата тенденция при жилищните имоти за първи път е към понижение от 2015 година до днес.

istock
istock

При тях най-силен е спадът на търсенето в средния ценови сегмент – 9,9 процента, докато във високия ценови сегмент той е 9,5 процента. Най-нисък е спадът в ниския ценови сегмент – 4,6 процента. Предвижда се спад от 3,4 процента и в търсенето и на особено луксозни жилища.

Друга е тенденцията при наемните жилищни обекти. Интересът в този сегмент нараства, особено за жилища в централните градски райони и  в крайградските райони. Изводът на специалистите от Ремакс е, че тези тенденции ще повишат отново интереса към закупуване на жилища като инвестиция.

Внимавайте с покупката на имот на зелено

Инфлацията в Австрия, макар и намаляваща, се е задържала в последното тримесечие на 2022 г. на високо равнище, става ясно от съобщение на статистическата служба на страната "Статистик Аустрия".  През декември тя е била 10,2 процента на годишна база, през ноември – 10,6 процента, а през октомври 11 процента спрямо същия месец на 2021 г.. Според директора на Статистик Аустрия Тобиас Томас основната причина за спада през декември е действието на "спирачката на цената на тока", задействана през последния месец на годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg