Гръцкият жилищен пазар показа първите признаци на забавяне на растежа на броя на покупко-продажбите.

След покачването на цените на жилищата през последните две години, в региони, където търсенето идва главно от гръцки купувачи, продажбите започнаха да намаляват заради текущата несигурност и високите лихвени проценти, съобщава  Ekathimerini.

Това е основното заключение от годишното проучване на Обсерваторията на жилищния пазар Topo GES IKE, част от мрежата от агенции за недвижими имоти RE/MAX, и базирано на данните от регистъра на стойността на прехвърляне на недвижими имоти в Генералния секретариат на информационните системи за 2022 г.

В северните предградия на Атина броят на продажбите е намалял с 8% спрямо 2021 г., в Източна Атика спадът е 15%, а в западните предградия на Атина - 6%.

Какво се случва с наемите и цените на имотите в Гърция

Спад от 12% в продажбите е отбелязан и в Пирея, докато продажбите на жилища в предградията на пристанищния град са намалели с 3%.

istock
istock

Обща характеристика на тези райони е значителното увеличение на цените, обявено в съответните договори за продажба, както и фактът, че купувачите са   предимно гърци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg