Чужденци отново купуват имоти в България, показват данните на БНБ за януари. След месеци спад най-накрая нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти у нас е положителен в размер на 0.3 млн. евро.

За сравнение през януари миналата година той е бил отрицателен от 0.1 млн. евро. В началото на тази година БНБ обяви спад на инвестициите в недвижими имоти за цялата 2022 г.
 
Както за годината потокът от инвестиции на чужденци в имоти е отрицателен в размер на 20.7 млн. евро, в това число отрицателен поток от 19.4 млн. евро за Русия. За сравнение през 2021 г. потокът от инвестиции също е бил отрицателен от 12 млн. евро, като спадът от Русия е 13.4 млн. евро.

Сега обаче от БНБ не казват каква част от инвестициите в началото на януари са от Русия.

Руснаците продължават да разпродават имотите си у нас

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в страната за януари 2023 г. е положителен в размер на 147.5 млн. евро (0.2% от БВП 3 ), но намалява с 479.5 млн. евро (76.5%) спрямо този за януари 2022 г., когато е бил положителен от 627 млн. евро, 

istock
istock

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и  постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 19.6 млн. евро за януари 2023 г. Той е по-малък с 27.3 млн. евро от този за януари 2022 г., който е положителен в размер на 47 млн. евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg