Наемите в Атика в Гърция са се повишили с 35% през последните шест години и сега са много близо до исторически високите нива от 2009 г. Това заключение е направено въз основа на проучване, проведено от Potamianos Real Estate Group, пише Ekathimerini. Районът включва столицата на Гърция, Атина, както и две основни пристанища - Пирея и Рафина.

Според проучването средният наем в Атика днес е 7,9 евро на квадратен метър на месец, увеличение с повече от една трета от 2017 г. Цената на месечния наем на апартамент за семейство (80-100 кв.м) варира от 500-800 евро, а в някои райони надхвърля 1000 евро, показа проучването на Potamianos.

Цените на имотите и наемите в Гърция показват стабилна възходяща тенденция, нараствайки с годишен темп от 8% и 5% през последното тримесечие на 2022 г., казват експерти по имоти Spitogatos.

Според ценовия индекс Spitogatos SPI средните продажни цени на имотите в Гърция са се увеличили със 7,2% през 2022 г., а наемите с 6,7%.

Районите на Гърция, в които се наблюдава най-голямо увеличение на цените на имотите и наемите през 2022 г., са северните и южните предградия на Атина, центърът на Атина и предградията на Пирея.

Бум на покупките на имоти от чужденци в Гърция

Водещи по отношение на интереса на инвеститорите и купувачите са южните предградия на Атика по протежение на Атинската Ривиера, със средни цени на апартаментите във Вулиагмени от 5 933 евро на квадратен метър, което е с 19% повече от 2021 г.

istock
istock

В същото време в гръцката столица Атина, продължаващите градски програми за разкрасяване, както и появата на нови хотели и метростанции доведоха до покачване на цените на имотите с 22% в Мец, с 21% в Илисия и с 20% в Гуди, докато недвижимите имоти около Пирея са поскъпнали с 10% в сравнение с 2021 г.

По отношение на наемите най-висок ръст е отчетен в Атика през 2022 г. Цените в морския регион Вари-Варкиз са се увеличили с 23%, във Филотея с 21%, в Химетус с 18%, в Кифисия с 15%, в Пираики с 14%, в Колонаки с 13%, в Агия Параскеви с 12% и в Пагати с 11%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg