Ръст от почти 5 на сто в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 15 000, се отчита в проучване на "Колиърс" (Colliers) на пазара на жилищни площи за първото полугодие на 2023 г., съобщиха от компанията.

От тях в активен строеж са почти 4000. При новите проекти се запазва тенденцията към планиране на по-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.  

Южните райони на София остават приоритетни за покупка на имот

Купувачите се интересуват основно от апартаменти с две спални. Преобладава търсенето на жилища за лично използване.

Плащанията по трансакциите се извършват предимно със собствен капитал, без необходимост от банково финансиране.

Средните цени остават стабилни. Единствено при първокласни имоти се наблюдава леко увеличение. Отстъпки продължават да не се наблюдават или са в минимален размер.

istock
istock

Средните продажни цени за апартамент с две спални са между 180 000 и 230 000 евро. Къща от редови тип може да бъде придобита на стойност от 320 000 до 450 000 евро, а самостоятелните са над 486 000 евро. Средните наемни нива за апартамент с две спални варират между 1000 и 1300 евро, а при къщите - надвишават 2150 евро.

Според "Колиърс" цените се очаква да запазят нивата си вследствие на задържането на разходите за строителни материали.

Пазарът на жилища от средно висок и висок клас ще остане стабилен, поради наличието на търсене на качествен продукт и по-слабата зависимост на купувачите от банково финансиране. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg