Спадът в покупките с имоти се задълбочава. Вече четвърто тримесечие сделките с жилища намаляват, показват данните на Агенцията по вписванията.

Този път отлив при продажбите има в цялата страна. А ефект вече се наблюдава и поне половината сделки с имоти вече се реализират с отстъпка от първоначалната оферта.

Експерт: Не се очаква спад на цените на имотите у нас

Покупките на жилища в страната започнаха да вървят надолу след средата на миналата година. През последното тримесечие обаче този спад се задълбочава и към края на юни достига 15 %.

Сделките през последното тримесечие са над 54 хил., което е със 9557 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията.

istock
istock

В същото време на пазара се регистрира минимален отлив от сделките с ипотеки. За първото полугодие например покупките, извършени с кредит, са около 23 % от всички сделки. В София през последното тримесечие (април – юни), 54% от всички сделки са с ипотека.

Отново бум в изтеглените кредити за жилище

Достигна ли пазарът на имоти до охлаждане и накъде ще тръгнат цените на жилищата през следващите месеци? Гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg