До края на годината не се очаква да има спад на цените на жилищните имоти в България.

Това каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти", която изрази своето краткосрочно виждане за развитието на сектора по време на събитието "На всеки квадратен метър Vol.3: Митове и реалности за имотите".

По думите й времето, което е необходимо, за да има някакво действие, е две години и при равни други условия - няма фалирали банки, ковид и война, такъв спад може да се случи между четири и шест години, допълни Тенекеджиева,

Тя изтъкна, че цените са следствие от естествения ход на пазара: ако търсенето надвишава предлагането - повишават се сделките, повишават се цените, ако търсенето е под предлагането - спадат сделките, спадат цените.

Ръст на продажбите на жилища у нас, при спад в редица страни от ЕС


"Лагът между корелацията е около две години. Най-голямото търсене спрямо предлагането имахме през 2019 г., а през 2021 г. имаше рекорден брой сделки с имоти в България", коментира експертът. Тя изтъкна, че вече няколко тримесечия има спад на сделките.

Има спад на търсенето от юни миналата година, когато се заговори за повишаване на лихвения процент, а през април имаше лека корекция на излизане от пазара на купувачи, които не се чувстват спокойни и нямат възможност да изтеглят кредити, и вече сме свидетели на спад на сделките няколко тримесечия, каза Тенекеджиева и допълни, че все още не е отбелязан спад на цените.

istock
istock

Стойне Василев, финансов консултант и основател на SmartMoney.bg посочи, че ценообразуването на 21 век вече е "за колко можем да продадем едно нещо" и допълни, че ако един имот може да се продаде за 2000 евро за квадратен метър, значи той толкова струва. По думите му инфлацията е била един от факторите, повишили както цените, така и броя на сделките след ковид периода, защото много от хората са предпочели да си "спасят" парите от инфлацията, насочвайки се към имотния пазар. Той допълни, че за хората, които придобиват имот с дългосрочни цели – над 10-15 години, ръстът на цените на имотите ще изпревари инфлацията.

Трябва ли да сменяте партидите, след като купите или наследите имот

Пламена Тотева, директор "Ипотечно кредитиране" в "Банка ДСК", отчете, че годината е била по-спокойна спрямо предходната, която беше динамична като пазар, и също изтъкна, че няколко тримесечия се отчита леко намаление в броя на сделките. Според нея не се очаква да има значителни корекции при цените и те по-скоро краткосрочно ще останат на сегашните равнища. Същевременно тя изрази очаквания за намаляване на темпа на растеж на цените и на броя сделки и допълни, че се очаква да има все повече продавачи, които са склонни да правят по-голяма отстъпка от офертните си цени, като според проучване вече 50 процента от продавачите са склонни на подобна отстъпка. Според Василев при офертните цени има отстъпки между 2 и 10 процента.

Тенекеджиева каза, че момента най-големият процент продавачи на пазара, са тези, които са купували с инвестиционна цел, и искат да се освободят от вложението.

Сделките в големите и малките градове

Гергана Тенекеджиева посочи, че за последните десет години няма особена разлика в общия брой сделки на ниво България, но има особена разлика в общия брой сделки в големите градове и тази тенденция ще продължи и през следващите десет години. Сделките в големите градове ще намаляват значително по-малко от сделките в малките градове заради неизбежната и търсена вътрешната миграция.

istock
istock

Пламена Тотева съобщи, че се наблюдава ръст на сделките с кредит в големите градове, като за последното тримесечие има данни, според които във водещите градове все повече покупки на жилища стават с ипотечен кредит. Според експерта лихвите в страната ще започнат плавно да се увеличават - не повече от половин процент до края на годината, и още толкова в рамките на следващата година, като сегашните нива на пазара са около 3 процента средна лихва.

Свиват предлагането на жилища на пазара

Пазарът

През последното тримесечие се отчита спад между 10 и 15 на сто на сделките в четирите големи града на страната. Наблюдава се ръст на средната стойност на цените до 10 на сто спрямо предходната година, съобщи Тенекеджиева. Тя уточни, че не става дума за поскъпване на имотите като стойност, а се правят много повече сделки с имоти, които са завършени, обзаведени и готови.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg