Цените на жилищата в Лондон се понижиха на годишна база за първи път от 2019 г., според официални данни, които може да са сигнал за нарастващ спад на пазара на имоти.

Цената на среден жилищен имот в британската столица е спаднала с 0,6% до 528 000 паунда (672 780 долара) за 12 месеца до края на юни 2023 г., според Службата за национална статистика (ONS), съобщава BNN Bloomberg. За последен път цените в годишно изражение в Лондон паднаха през ноември 2019 г. с 1,2%. За първи път от май 2020 г. всеки от английските региони бележи спад.

Спадът в Лондон показва, че растящите лихвени проценти започват да оказват влияние върху активността, тъй като купувачите в столицата са склонни да вземат повече заеми спрямо доходите си, отколкото в останалата част на страната. Икономисти предупредиха, че цените в Обединеното кралство може да паднат до 10% тази година.

Цените на имотите в Лондон все още са много по-високи, отколкото преди пандемията. Те са надолу с 2,9% спрямо пика си през септември 2022 г. ONS каза, че спадът се дължи главно на базовия ефект - докато средната цена на жилище в Лондон се е повишила с £3000 между май и юни, имаше по-голямо увеличение от £9000 година по-рано.

Къде наемите се вдигнаха най-много

„Пазарът на жилища остава силен както за купувачите, така и за продавачите“, каза Нейтън Емерсън, изпълнителен директор на професионалната организация Propertymark. „Продавачите печелят от цената на имотите си в сравнение с този период на миналата година, а купувачите все още могат да преговарят, за да намерят средно решение.“

istock
istock

Частните наемни цени, плащани от наемателите, са се повишили с 5,3% на годишна база от 5,2% месец по-рано, според ONS. Това беше най-голямата годишна промяна от началото на събирането на данни през 2016 г. В Лондон наемите са се повишили с рекордните 5,5%, като повишения се наблюдават и в Уест Мидландс, Йоркшир и Хъмбър.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg