Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022 г., съобщи Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан Пропертис" (Bulgarian Properties), цитирана в прессъобщение на компанията.

Новото строителство и тук е по-предпочитано от купувачите, като най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните им зони.

Как може да вдигнем цената на имота си

Пловдив

Цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват, след като Пловдив премина границата от 900 евро/кв.м и почти успя да догони Варна и Бургас със средна цена от 957 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 г. Годишният темп на нарастване на цените в Пловдив се ускорява от 4-5 на сто през 2021 г. до 10-15 на сто в началото на тази година, като по този показател градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

istock
istock

Варна

Варна се нарежда на 3-то място по ръст на цените след София и Пловдив. Морската столица излезе от период на по-бавно растящи цени и отбелязва ръст от близо 11 на сто през второто тримесечие. Средната цена на жилищата във Варна за разглеждания период е 971 евро/кв.м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място по най-високи цени на жилищата в страната. Друг показател, който показва оживление на пазара в морската столица, е отбелязаният ръст в продажбите от 35 на сто през първото тримесечие и 10,6 на сто през второто, които са доста над средното за големите градове съгласно данните, представени от Агенцията по вписванията.

Руснаци продължават да се отървават от имотите си у нас

Бургас

Данните на компанията сочат, че през първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м, сходна с тази в Пловдив. Жилищният пазар в Бургас обаче следва да се разгледа в по-големи детайли и по квартали, тъй като по-бавният растеж на цените има своето обяснение. Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока "Меден рудник", "Славейков" и "Сарафово", тъй като там са наличните терени за ново строителство. В резултат на това, в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени, е съсредоточено основното търсене и предлагане и то доминира в средната цена на града и занижава нейните стойности и съответно темп на растеж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg