Още 14,5 млн. лева отпуска държавата за саниране на 28 български общини.

Това са  градовете Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Субсидията по всеки индивидуален проект, който кандидатства за финансиране, ще бъде между 200 хил. лв. и 1,5 млн. лв. Като за всяка община ще бъдат финансирани до три проекта.

istock
istock

От собствениците на имотите няма да се изисква да участват със собствени средства за реализиране на проектите.

Kак да намалите разходите за ток и парно

Общините също ще могат да кандидатстват до края на годината с проекти за обновяване на обществени сгради. Безвъзмездната финансова помощ ще се предоставя на база подбор на проектни предложения, класирани по критерии, които отчитат намаляването на емисиите на СО2, ефективност и целесъобразност на инвестицията за енергийна ефективност и др.

Празните апартаменти с по-висок данък

Целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, намаляване на разходите за отопление, обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на експлоатация и др.

istock
istock

Основните дейности са насочени към изпълнение на мерки за енергийна ефективност в допустими за финансиране публични сгради на държавната и общинската администрация, както и към общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и в многофамилни жилищни сгради.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg