Жилищният пазар в България остава много горещ, като цените растат. Някои от най-големите търговски банки сигнализираха за предупредителни знаци за покачващите се цени, докато централната банка остава спокойна. Имаше голямо търсене както от обитатели, така и от спекуланти, което, заедно с нестабилните цени на строителството, доведе до повишаване на цените. Това се посочва в доклада на Colliers „Акценти 2023 – Пазар на недвижими имоти в ЦИЕ-6“, който представя ключови събития, оформящи пазара на недвижими имоти в страните от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия през 2023 г.

Макроикономическата ситуация в повечето страни от Централна и Източна Европа  бавно се нормализира, сочи още докладът.
Заслужава да се отбележи, че проблемите на ESG се превърнаха в пазарен стандарт във всички сегменти на недвижими имоти. 2023 г. донесе значително подобрение на строителния пазар, характеризиращо се с намаляване на строителните разходи и повишена наличност на главни изпълнители.

Офис сектор
 
Липсата на нови офис площи се превърна в ясна тенденция в страните от ЦИЕ. В същото време се забелязва видимо нарастване на значението на подобряването на качеството на работните места и въвеждането на хибридни форми на работа като стандарт. Има и нарастващо търсене на интелигентни офис решения.

Пазар на дребно
 
През 2023 г. наблюдавахме отварянето както на големи търговски центрове (напр. в Словакия), така и на малки търговски паркове в по-малки градски центрове (напр. в Полша). Също така наблюдаваме тенденция на реновации, модернизации, сливания и придобивания.

Индустриален сектор
 
Търсенето на складове се връща към нивата отпреди пандемията на повечето пазари в ЦИЕ. Динамичното развитие на автомобилния сектор допълнително допринася за динамиката на региона.

istock
istock

Инвестиции
 
Инвестиционният пазар остава в латентно състояние с осезаем спад в броя на сделките. Струва си да се отбележи нарастващата тенденция на значението на местния капитал от ЦИЕ в инвестиционните транзакции. Инвеститорите все повече се фокусират върху алтернативни класове активи, а PRS и проектите със смесено предназначение набират популярност.

България

Възстановяването на веригата за доставки доведе до нормализиране на разходите за строителство След прекъсването на веригите за доставки и разходите за строителство в началото на 2023 г. към края на разходите се нормализираха донякъде. Това беше най-видимо в сектора на логистиката, където вносът на стомана оказа силно влияние върху разходите за развитие, се посочва в доклада за нашата страна. Създателите на нови проекти искат по-високи наеми, за да бъдат печеливши, докато обитателите не искаха да ги плащат. Това доведе до задънена улица, която възпрепятства усвояването на клас А и спомогна за комерсиализацията на пространство с по-ниски спецификации.

България най-после има работещ парламент, макар и с компромиси

Изминалата година беляза поредните два избора – парламентарни и местни. Предишните избори най-накрая създадоха работеща коалиция. Това позволи на страната да поеме курс на някои по-дългосрочни реформи, за да се възползва от структурните фондове на ЕС. Това позволи и приемането на съответните закони. Последните избори бяха за местна власт и отбелязаха значителни промени в големите градове и очакванията за подобрения на градско ниво остават високи.

istock
istock

Инфлацията остава устойчива

Това се вижда най-вече в разходите за комунални услуги и жилищни разходи. След проучване сред наемодатели и наематели на търговски паркове от Colliers предизвикателство номер едно сред двете групи остават по-високите разходи, свързани с бизнес операции и/или управление на имоти.

Лихвите сред най-ниските в ЕС

България бележи рекордно ниски лихвени проценти (в исторически план и в целия ЕС) на фона на повишаването на лихвите на ЕЦБ. Очакваната промяна в лихвените проценти и ефектът им върху недвижимите имоти предстои да се видят. Няма механизъм за прехвърляне на повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ и банките продължават да свързват заемите си с почти 0% индекс, следвайки лихвите по депозитите.

Застой на пазара на имоти вече повече от година

Банките - много печеливши и добре капитализирани

Търговските банки се представиха силно през цялата година. Банковият сектор на България е доминиран от чуждестранни банки и продължава да бъде много добре капитализиран. Новите заеми продължават да растат най-осезаемо в ипотечния сегмент. Политиката им за кредитиране продължава да работи на две скорости – много ниски лихвени проценти и дългосрочни планове за кредитополучатели на дребно (купувачи на жилища) и почти двойни лихви и по-краткосрочни планове за търговски недвижими имоти.

istock
istock

Изискванията за ESG се ръководят от наемателите

Електрификацията на автомобилните паркове и все по-нарастващите изисквания за висококачествени офис площи са най-забележимите признаци за преход на пазара към по-голям фокус върху ESG - Екологично, социално и корпоративно управление. Наемателите на офиси са водещи, като фармацевтичните компании са начело. Това оказва натиск върху собствениците на по стари сгради да инвестират, за да останат конкурентоспособни. Търсенето на офиси все още изостава от преди пандемията, но отбеляза прилично възстановяване.

Силното потребление и апетитът за разширяване остават двигатели на растежа на търговията на дребно

Повишаващите се заплати на населението и ниските нива на безработица продължават да подкрепят местното потребление. Търговците на дребно имат амбициозни планове за развитите. Тези фактори стоят зад бързия растеж на сектора, който продължи през 2023 г. През изминалата година бяха доставени около 125 000 m² търговски паркове, което представлява около 25% от съществуващия запас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg