Финансовият министър Асен Василев предлага продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове. Става въпрос за ⅕ от Държавния поземлен фонд.

Идеята разгневи не само земеделския министър Кирил Вътев, но и част от депутатите. Един от категорично несъгласните е Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, председател на земеделската комисия в парламента и бивш земеделски министър.
 
Пред БНР тя подчерта, че в ресорната комисия не е стигала такава информация и посочи как са разбрали за намерението на финансовия министър
 
"При нас дебат по тази тема не се е състоял. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. В какъв окончателен вид ще се приеме бюджетът и дали тази тема е останала в бюджета, приет в петък от Министерския съвет, ще разберем идната седмица", обясни Танева.
 
Според нея това са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока.
 
"Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета", посочи депутатът от ГЕРБ.

Каримански: Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнима

По думите й сега държавата получава годишна рента от 90 млн. лв. Въпрос на управленско решение е кой подход ще приложат управляващите в държавата, допълни тя.

"В земеделския сектор има различни направления и искания за това как трябва да се управлява този поземлен фонд и той също да бъде инструмент за подкрепа на уязвими сектори. В момента той се разпределя чрез търгове до достигната най-висока цена. За тези поземлени фондове имаме достигнати рекордни нива на цените на тези търгове. От няколко години тече този дебат - трябва ли да се играят тези търгове, но това е закон, това е публична собственост", каза още Десислава Танева.
 

istock
istock

Според нея е възможно хора, които нямат общо със земеделие да си купят земеделски земи. В момента оценките са, че в различни лица има такива инструменти - в общ порядък около 400 млн. лв., отбеляза депутатът като цитира данни на експерти. По думите й тези инвестиционни книжа са създадени с тази цел. Според нея може да се получи значим финансов приход.
 
Окончателният вид на Закона за държавния бюджет беше приет в петък, напомни депутатът и добави: "Ще се запознаем с проекта и ще обсъдим темата. Тогава ще видим какви мерки трябва да вземем. Дебатът по тази тема предстои".
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg