Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнима. През 2023 г. нямаме същата събираемост на ДДС като през 2022 г. Това означава, че повече от 1,5 млрд. няма да се съберат в хазната. Заради скритите заеми през 2026 г. дългът може да премине 70 млрд. Това каза финансистът Любомир Каримански пред NOVA NEWS.

"5,8% годишна инфлация е нормална, такава се очакваше. Поради различни фактори тя ще поддържа едно темпо, което няма да е същото като преди, но винаги ще бъдем с около 2% над средноевропейската инфлация", посочи той.

С колко расте дългът на България

Каримански не скри, че не е видял разписана от властта прогноза за ефекта от програмата "Достъпно за вас".

"Трябваше да има очаквана стойност на мярката, така че да се засекат фактическата и очакваната стойност. Василев сбърка в прогнозата си за БВП, затова ЕК му писа "слаб 2", коментира той.


По думите му през 2023 г. дългът е приблизително 36 млрд.

istock
istock

"Догодина се планира да е 49 млрд., през 2025 г. - 57 млрд., а година по-късно е 66 млрд. Този дълг не е точен, защото има и скрит такъв. За трите години МФ изземва 100% от дивидентите на държавните дружества. Те стават част от приходната част на бюджета, а така ги лишаваме от инвестиционен план. Освен това през 2024 г. е планиран харч на НЕК от 155 млн. - за инвестиции със заеми. Това е квазидълг. Заложени са 3 млрд. заем на АЕЦ "Козлодуй" при взети 100% дивиденти - отново скрит заем. А в БДЖ предвидената сума е 600 млн. Така с квазидълга заемът ни ще бъде на обща стойност 53 млрд.", обясни Каримански. И допълни, че лихвите са още около милиард.

Според него така през 2026 г. е възможна дългова криза.

"Освен това и лихвите растат. Решението да не се стига дотам е капиталовите разходи да се инвестират в икономика с добавена стойност и в човешкия потенциал", категоричен е експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg