"Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, заложен в Бюджета. Емисията беше успешна, почти три пъти повече имаше предлагане за нашата емисия, отколкото искахме да наберем на пазара". Това заяви финансовият министър Асен Василев на форума "Digital trends".

"Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от 150 базисни точки, което е 1,5% над стандартното, което е доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи. Там премията беше над 2,5% по - висока", каза още Василев. Финансовият министър подчерта, че дългът ще се използва за Бюджета в голямата си част за рефинансиране.

Асен Василев: Влизането в Шенген автоматично би довело до 3% икономически ръст

"Сега взехме малко над 2 млрд. евро", поясни Василев.

Василев коментира и обвиненията, че по време на местния вот ПП са работили заедно с БСП и "Възраждане" срещу ГЕРБ, с мотива, че в София те са били най - основният им опонент. "Това са предизборни приказки на пазара. Надявам се пазарът да е свършил", допълни Асен Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg