Основното ми опасение е, че ще бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2024 година със силно завишена приходна част.

За да могат да бъдат спазени трите процента дефицит, а от другата страна да могат да харчат за това, което си пожелaят. Това каза на пресконференция в Хасково депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Тяхното правителство и този финансов министър едва ли ще останат до края на следващата година, за да реализират този бюджет в своята цялост", прогнозира Добрев.

Кабинетът прие промени в данъците

Любопитен съм да видя какъв бюджет ще предложи "сглобката" или "промяната", посочи преди това Добрев. Защото в последните две-три години харчеха от готовите пари в държавата - основно от енергийните дружества, откъдето източиха над 3,5 милиарда лева. Вземаха заеми, за да харчат. Спряха всички инфраструктурни проекти, за да вдигат пенсии, поясни депутатът.

Нашата оценка е, че приходите за следващата година едва ли ще надхвърлят съществено изпълнението на бюджета през тази година. Не планираните приходи, а изпълнението на бюджета. Изпълнението на бюджета вероятно ще бъде с два милиарда по-малко, отколкото заложеното, отбеляза Добрев.

istock
istock

Той добави, че така приходната част за следващата година още при внасянето на бюджета от финансовото министерство трябва да бъде с такава реалистична преценка за приходната част.

Ако тя е завишена както чуваме, примерно с осем милиарда лева, аз ще настоявам пред моята парламентарна група този бюджет да бъде отхвърлен още на първо четене и да бъде върнат на финансовия министър да си го поправи, заяви Добрев.

Относно подготвяните данъчни закони той посочи, че вероятно ще има пак "лекомислени неща".        

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg