Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат да бъдат изпратени към парламента още този четвъртък, така че да могат да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

Той припомни, че данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане още в края на септември.

Редица текстове от пакета с промени в данъчните закони остават спорни. Може би най много коментари предизвика ДДС ставката за ресторантьорите тя е 9% до края на годината, като намаленият косвен налог бе въведен заради шока от Covid ограниченията. Министерството на финансите е на мнение, че ставката трябва да се върне на 20%, но е готово да отстъпи за запазването и в намален вид.

Той обясни и за ДДС за ресторантьорите и хотелиерите.
 
„Получихме доста предложения от техните организации за това да се въведат постерминали задължително във всички заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се плащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата  и за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лева и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите доходи. Ако всичко това бъде прието, тогава 9% могат да останат като временна мярката, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Изборът е на парламента- дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме 20% ДДС”, заяви Василев.

Друга спорна мярка беше промяната в облагането на гражданските договори, както и въвеждането на възможност за възстановяване на част от събран след докладване към НАП данък, който не е постъпил в хазната заради нарушение.

Ще се приравни ли гражданският договор на трудовия

При дискусиите в рамките на тристранния съвет, ресорният министър Асен Василев заяви, че ще бъде въведен праг на същественост. Патентът за гъбари и билкари също предизвиква доста коментари.

istock
istock

Приемането на данъчните закони е ключово за приходната страна на бюджета. Все още предложенията за финансовата рамка за догодина не са представени официално, но вече е ясно, че се очаква средногодишната инфлация догодина да е под 5 на 100 и дефицитът на начислена основа да бъде 3% от брутния вътрешен продукт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg