Американският град Балтимор в Мериленд планира да продава изоставени къщи за по един долар в опит да съживи райони, поразени от престъпност и разрушение.

Програмата, подкрепена от кмета Брандън Скот, ще предложи повече от 200 свободни имоти, собственост на града, на жители, които се ангажират да ги ремонтират и живеят в тях. Общинският съвет вече одобри тази мярка.

Програмата на Балтимор е предназначена да даде предимство на индивидуалните купувачи пред строителните предприемачи, които ще трябва да платят 3000 долара на жилище. Предлагат се безвъзмездни средства за обновяване на дома в размер на 50 000 долара, но получателите трябва да бъдат предварително одобрени, за да получат заема.

Колко струва къща в САЩ

Някои организации с нестопанска цел вече призоваха града да предприеме действия срещу предаването на повечето домове на строителни предприемачи, което може да повиши цените и да изтласка бедните жители от пазара.

Празните жилища са постоянен проблем в град Балтимор, където един от най-високите нива на престъпност в Съединените щати е концентриран в няколко квартала с висока бедност, пише Bloomberg.

istock
istock

Мярката напомня на програмата на Балтимор за „дом в долари“ от 70-те години на миналия век, която предлагаше на собствениците имоти за един долар, ако ги реновират. Подобен опит беше направен и в Нюарк, Ню Джърси.

Докато жилищната програма е насочена към няколкостотин домове, в Балтимор има около 15 000 изоставени имота към 2022 г., според градските власти. С течение на времето в него могат да бъдат включени и други обекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase