Скорошно проучване показа, че купувачите на недвижими имоти в Унгария са изправени пред рязко увеличение на цените на популярното езеро Балатон. Освен това цените на недвижимите имоти на езерото Балатон вече са по-високи от тези в столицата, съобщава Hungary Today.
 
Средният имот в област Зала в западна Унгария сега струва 10 милиона унгарски форинта (24 600 евро) повече, отколкото беше преди две години. Този окръг се намира в западната част на езерото Балатон, което допринася за покачването на цените в региона. Както се оказа, купувачите на пазара на недвижими имоти в окръга са похарчили с 42% повече тази година, отколкото през 2020 г.
 
Едно от най-известните селища по бреговете на езерото Балатон е Кестхей в окръг Зала, където постоянно се правят инвестиции и се строят голям брой нови сгради. Освен това наскоро беше завършен ремонт на хотел Хеликон на плажа, който струва няколко милиарда долара, което допълнително подобри качеството на селото.
 
В момента средната цена на квадратен метър на новите сгради за продажба в Кестхей надхвърля 1,8 милиона форинта (4420 евро). В Будапеща, напротив, цената на квадратен метър такъв недвижим имот е около 1,4 милиона форинта (3440 евро). В същото време цената на квадратен метър стар имо вече е 1 милион унгарски форинта (2450 евро).

Колко струва имот в известните ски курорти

Окръг Зала е четвъртият най-слабо населеният окръг в Унгария, шестият по площ и петият по гъстота на населението. Средните цени на квадратен метър в западния квартал очевидно се покачват поради популярността на ваканционните селища и увеличаването на броя на хората, които търсят нови сгради на езерото Балатон.
 

istock
istock

Според Кароли Бенедикт, ръководител на отдел „Връзки с обществеността и анализи“ в унгарската агенция за недвижими имоти Duna House, в квартал Зала има сериозен приток на купувачи, които се преместват там, а пандемията направи имотите във ваканционните селища по-търсени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg