Коронавирусната пандемия е поставила купувачите в доминираща позиция на пазара на жилища в средновисокия и високия сегмент у нас, показва анализ на консултантската компания Colliers International.

Сред основните причини за търсенето през първото полугодие остават необходимостта от по-голямо жилище или желанието за инвестиция в недвижим имот.

Фокусът на купувачите е насочен към жилища в напреднал етап от строителството или завършени с Акт 16.

Най-силен е интересът към апартаменти с две или три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Средните продажни цени стабилни – за апартамент с две спални варира между 145 хил. и 180 хил. евро, а за апартаментите с три спални – между 210 хил. и 250 хил. евро.

Къщата от редови тип излиза между 250 хил. и 420 хил. евро, а самостоятелната къща – от 450 хил. евро нагоре.

 
Банките забавят предоставянето на ипотечни кредити, като засилват селективността си към кредитополучателите, техния профил, процента на самоучастие и обезпеченията.
 
Част от купувачите предпочитат да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот.

istock
istock

Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани, констатират от Colliers.

По колко се продават луксозни къщи в София

През разглеждания период сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел са 15% от всички, което представлява осезаем спад спрямо 2019 г., когато делът им е около 40%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg