30 % скок на сделките с имоти, отчитат брокери. Една от причините е пандемията от коронавирус.

Увеличение с 30 процента на имотните сделки в планинските курорти забелязват брокерите, и то в период, в който инвестиции трудно се правят, най-много към апартаменти в Боровец, в Банско поглеждат българите, но и израелците.

Пред изкушението да закупят свой апартамент в Боровец се предавата все повече хора. Защото курортът предлага сняг и ски през зимата и спокойствие и прохлада през лятото.

По колко се продават луксозни къщи в София

„Определено има повишен интерес и ръст на сделките, след като два месеца хората седяха затворени, може би някаква преоценка на ценностите така се получи и хората оцениха какво е да имаш ваканционен имот или пък вила със собствен двор”, казва брокерът Стефан Абанозов пред NOVA.

istock
istock

Масово сделките за апартаментите в Боровец купувачите осъществяват със собствени средства. Рядко се случва да се ползват кредити и банки.

„Доста време са отлагали покупка и са решили, че това е добрия момент, има една несигурност какво ще се случи със световната икономика може би и това е една от причините, но тук специално в Боровец има много добра възвръщаемост на инвестицията”, добавя Абанозов.

С колко поскъпнаха жилищата у нас

„Може би хората искат да си вложат парите, защото сега са времената несигурни във всяко едно отношение и може би това е причината, друго не виждам какво толкова. И другото което е, че повече млади хора се прибраха вече от чужбина, които имат някакви състояния, може би искат да ги вложат в по-правилното место”, смятат копувачи.

Лъки Банско

Сред собствениците на апартаменти в Боровец е Стефан Докузов. Той признава, че голямата възвръщаемост е това, което го е накарало да инвестира в зимния курорт.

„Така че, все повече от новите собственици, които инвестират в Боровец, инвестират в идеята, че купуват качествен имот за целогодишно ползване. Общо взето за 40 квадрата студио е същата цена, на която да купите голям гараж в София, а тук говорим само за 50 минути път от столицата до Боровец”, казва Стефан Докузов.

Наемодатели в Airbnb разпродават имотите си

„Апартаменти, студио, двустайни, тристайни като цяло няма голямо предлагане, сега много се засили търсенето на парцели, на селски къщи също в района”, обяснява брокерът.

Голяма част от хората купуват апартаменти, за да ги използват за почивка по всяко време на годината, а не за да ги отдават под наем. 

А цените на апартаментите в Боровец варират от 600 евро до 1200 евро на квадрат

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg