Ограниченията и забраните за пътуване в ранните етапи на пандемията са спрели туризма на Бахамите, което от своя страна е намалило продажбите на жилища, според местните брокери на недвижими имоти.

Но когато ситуацията се промени миналата зима и ограниченията бяха разхлабени навсякъде, жилищният пазар се съживи, особено в сегмента на луксозните имоти, според The ​​New York Times.
 
Брокер и съсобственик на бахамската агенция за недвижими имоти Abaco Estate Services Ед Нюел заяви, че регионалният пазар все още се възстановява не само от пандемията, но и от разрухата, причинена от урагана Дориан през 2019 г.
 
Търсенето нараства непрекъснато, тъй като по-уморените от пандемия купувачи откриват, че Бахамските острови са идеалното място да живеят в мир, каза Джон Кристи, президент и управляващ брокер на HG Christie Limited. Той добави, че най-популярният пазар на луксозни жилища в страната днес е Ню Провидънс.

Продажбите стават все по бързи, в резултат на което свободните жилища на пазара бързо намаляват. Ето защо не е изненадващо, че цените на луксозните имоти са с 10-15% по-високи, отколкото преди пандемията. Според местни агенти елитни къщи, които са стоели на пазара повече от година преди пандемията, сега се продават само за месец.
 

istock
istock

Средната цена на продажбата на домове на Бахамите през 2020 г. е била 359 079 долара, като 3179 имота са обявени за продажба. През първите шест месеца на 2021 г. средната цена се покачи до 628 887 долара, като 2244 жилища бяха на пазара.

Богаташи купуват луксозни вили в Дубай

Външните острови на Бахамите привличат вниманието на купувачите поради своята отдалеченост и малка гъстота на населението. Освен това експертите смятат, че купувачите не просто реагират на една криза, но вече се подготвят за следващата. Следователно те се грижат за семействата си и придобиват допълнително място за, където да отседнат.

Инвеститорите обикновено идват от САЩ, Канада и Великобритания. Освен това елитните недвижими имоти се купуват предимно от чужденци, докато местните обръщат внимание на жилища в средния ценови сегмент.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg