2021 г. е силен пазар на продавачите – и ние очакваме тази тенденция да продължи и през 2022 г. Комбинация от фактори, включително исторически ниски лихви по ипотеките и недостиг на налични жилища, продължи да повишава продажните цени и търсенето на купувачите.
 

Докато се подготвяме за новата година, сега е идеална възможност да помислим за малките действия, които агентите, купувачите и продавачите могат да предприемат, за да финализират най-добрата сделка, пише Forbes
 
Съвети за купувачите
 
• Получете предварително одобрение за ипотека, ако имате нужда от такава
 
Получаването на предварително одобрение за заем означава, че сте предоставили на заемодателя преглед на вашата финансова информация и сте получили приблизителна сума за това колко бихте могли да заемете. Получаването на предварително одобрение изисква да изпратите пълни финансови документи на кредитора и да ви предостави писмо за предварително одобрение за заем на определена сума. Предварителното одобрение има много по-голяма тежест за продавача и може да бъде предимство, ако има множество оферти.
 
• Използвайте условия във ваша полза.
 
Ако работите с агент, който задава правилните въпроси, можете да определите условията, които са от значение за продавача извън цената, като например:
 
1. По-късна дата: Продавачът може да няма жилище, в което да се нанесе веднага, така че по-късна дата на напускане на жилището или възможността за обратно наемане на имота може да бъде от полза.
 
2. Намаляване на цената: По-високата сума на парите ви прави по-силен купувач, особено ако наддаването на жилище надвишава стойността на оценката или възникнат някакви проблеми по време на инспекции.

Търсят се усилено имоти заради Covid кризата

• Бъдете първи или последни.
 
Ако можете да потвърдите, че продавачът ще отговори веднага на офертата ви, дайте първо своето предложение. Ако обаче продавачът е определил краен срок, кога ще прегледа офертите, няма полза да бъдете първи. Това само ще вдигне цената. Накарайте вашия агент да получи писмено потвърждение за крайния срок, след което бъдете последен с възможно най-силната си оферта.
 

istock
istock

Съвети за продавачи на имот

• Разберете къде е пазарът в момента.
 
Пазарът сега е различен от преди шест месеца. Домовете може да се продават на същата цена, но има по-малко оферти.

• Вземете цялата история на имота.
 
Не можете да погледнете онлайн крайната продажна цена за дом, подобен на вашия, и да разберете как точно са стигнали до там. Какъв вид маркетинг направиха? Получиха ли множество оферти, които повишиха цената? Домът в най-добро състояние ли е, за да може да има най-висока цена? Слушайте опита на вашия агент, когато определяте цената на вашия дом, и задавайте въпроси, докато не разберете мотивите им.
 
• Оставете първия уикенд.
 
Направете възможно най-удобно за вашия агент да планира показвания веднага щом вашият дом е на пазара.
 
• Направете предварителна проверка.
 
Преди домът ви да излезе на пазара, прегледайте го, за да сте сигурни, че няма сериозни проблеми. Добрата предварителна проверка дава спокойствие на купувачите, преди да направят оферта.
 
• Имате финансов план.
 
Фокусирайте се върху голямата картина. Когато продадете дома си, какво ви е необходимо, за да изплатите ипотеката си и да получите първоначалната вноска за следващия си дом? Възможно ли е да изплащате тази сума?

istock
istock

• Работете с вашия агент, за да разберете четири неща:
 
1. Пазарни тенденции: Какъв е текущият, непредубеден технически анализ на пазара?
 
2. Сравними домове: Каква е историята зад продажбите на подобни жилища? Колко оферти получиха? Какви условия са договорили?
 
3. Местоположение: Кои фактори са най-важни за купувачите, като проходимост, училищен квартал или конкретна нужда?
 
4. Сезонност: Как сезонността (като излизане на пазара по време на летни или зимни училищни ваканции) ще повлияе на цената?
 
Пазарът на жилища беше изключително конкурентен през 2021 г. и 2022 г. вероятно ще продължи с подобен темп. Независимо дали сте агент, купувач или продавач, можете да постигнете желания резултат по-лесно, ако си направите домашното и инвестирате време в тези малки, но влиятелни стъпки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg