"Хората търсят усилено имоти заради Covid кризата. Търсят се по-големи жилища и къщи до големите градове, така че пазарът леко прегря. Пазарът е доста активен, но все още не е рисков. От друга страна имаме и нулеви лихви по депозитите и по-висока инфлация, което също е стимул хората да искат да инвестират в недвижимо имущество", каза пред БНР Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Строителните материали поскъпват драстично
 

"8 до 10 на сто е ръстът на цените на имоти в големите градове, защото скочиха и цените на строителните материали. За момента и хората, и бизнесът, които теглят кредити, и от друга страна и банките, продължават да са разумни и да не правят грешни стъпки", каза още Тошев.

"В момента се увеличава процентът на хората, които искат да запазят своите спестявания, заради пандемията", коментира темата в "Хоризонт до обед" Добромир Ганев, председател на Националното сдружение на недвижимите имоти.

"Хората все пак, въпреки голямата инфлация, влагат парите си в жилища", посочи още Ганев.

istock
istock

Двамата експерти поясниха, че икономическите показатели на България са много добри, като доходи и ръст на средната работна заплата.

ЕЦБ: Цените на жилищата са надценени

От Европейската централна банка посочиха тази седмица, че централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценова стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност. Според ЕЦБ цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg