Цените на имотите се вдигат и в другите големи градове на България, показват данните на Адрес. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а във Варна скокът е с над 30%.

„Във Варна се отчита и най-малкият спад на сделките. Пазарът в града е динамичен, тъй като има предлагане на добри проекти както в градска, така и във ваканционна среда. Морската столица разполага с добри университети, развит туризъм, фактор е и миграцията между града и околните населени места. Варна се позиционира като място с рентабилни инвестиционни възможности, пояснява Гергана Тенекеджиева, директор на компанията.

Бургас
 
В града се наблюдава умерен и устойчив пазар през цялата 2022 година. Пазарът там бе в пряка конкуренция с Несебър, в който се отчете рекорден брой на сделките. Покупките в Бургас са със силна инвестиционна насоченост – 45% от всички са с тази цел. Преобладават сделките за двустайни жилища, а над 60% се реализират в рамките на 1 месец. Фактор на бургаския пазар е новото строителство, което особено динамично се развива в Меден рудник – един от най-достъпните квартали в големите областни градове в страната. Влияние върху новите проекти в града оказва и дефицитът на парцели.

Адрес
Адрес

Най-евтини имот може да се купи в квартал „Меден рудник”, където цената на квадратен метър е 791 евро и квартал „Сарафово” – 933 евро. Най-високи са цените в „Лазур” – 1400 евро на квадрат и „Братя Миладинови” – 1342 евро на кв. м.

Къде може да си купите най-евтино апартамент в София

Пловдив
 

През последните 10 години Пловдив претърпя изключително динамично икономическо развитие и ръст на доходите. Това доведе до повишаване в общия стандарт на града и сериозно развитие на жилищния пазар. Сделките там се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина. През 2022 г. пазарът в Града под тепетата бе динамичен – в рамките на 1 месец се сключваха 73% от сделките.

Адрес
Адрес

Тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит, покриващ между 81% и 100% от крайната стойност на сделката. Най-изгодно излиза да си купите жилище в квартал Южен – 943 евро на кв. м и „Кършиака” – 964 евро на кв. м. В последния обаче за година цените са скочили с 32 на сто. Подобно поскъпване има и на имотите в „Кючук Париж”, където квадратният метър стига 1019 евро, при 778 евро през 2021 г. най-скъпи все пак са жилищата в Център, където за имот трябва да броите по 1178 евро на кв. м.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg