По време на пандемията при пазара на недвижими имоти в Пловдив се наблюдава сериозно затишие по отношение на покупко-продажбите. След края на обявеното извънредното положение, ситуацията рязко се променя. Купувачите търсят основно ново строителство, а покупката на имот става с бързи темпове.

Ако за същия период миналата година за оглед и покупка на имот е отнемало около 1-2 месеца, то в момента се осъществяват покупко-продажби в рамките на 2-3 дни, показват данни на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate.
 
Липсват жилища с Акт 16 на достъпни цени, затова имотите в строеж се изчерпват още преди Акт 14, независимо от локацията. С предимство се продават двустайни и тристайни имоти с по-ниска цена. Двустайните са основно за инвестиция или за съхранение на парите, тристайните и четиристайните - за живеене.
 
Както и през изминалите шест месеца, така и в края на миналата годината цените на предлагане в най-предпочитаните райони не са се променили. Най-желаните райони остават Център, където цените на квадратен метър варират от 850-1600 евро/кв.м., Западен и Смирненски – от 750-1050 евро/кв.м. В останалите райони на града цените варират между 600-800 евро/кв.м., като в крайните квартали са от 480 евро/кв.м.
 
Спад на наемите с около 20% се наблюдава през изминалия период на извънредно положение, но вече се забелязва засилване на търсенето, като се очаква, че това ще върне на старите нива.
 

istock
istock

Според данни, публикувани от Националния статистически институт, в Пловдив процентното понижение на броя на сключените сделки през първата половина на 2020 година е 15%, като това са 6711 сключени сделки за същия период миналата година и 5704 за тази.

Собственици на жилища се отказват да продават

Въпреки извънредната ситуация и предизвикателната обстановка, в която са поставени и банковите институции, и кредитоискателите, ипотечни и потребителски кредити продължават да се търсят и да се отпускат, макар и при осезаемо по-обстоен анализ на профила на клиента, но все пак с възможност за допълнително финансиране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg