Повишено търсене на недвижими имоти в Сандански, отчитат брокери след пандемията.

Масово хора от по-големите градове търсят ваканционни имоти, като предпочитат извънградските къщи. Повишила ли се е цената, заради голямото търсене, съобщава БНТ.

Михаела Вакрилова е омъжена с две деца. Семейството търси да закупи апартамент в Сандански поне с две спални, но в момента се въздържа от покупка, не защото мислят, че цените ще тръгнат надолу, ами се надяват на по-добри доходи.

"През последните години съм забелязала, че има повишение на цените. Нямаме собствено жилище, но поради високите цени на имотите в момента не търсим за закупуване", каза Михаела Вакрилова.

Има ли риск, ако купим ипотекиран имот

Заради инфлацията през последните няколко години се забелязва повишение на цените на жилищата в града с почти 40 процента. Прогнозите на агентите на недвижими имоти са, че растат при цените ще продължи и имотите ще поскъпнат с още 5 до 10 процента.

istock
istock


"В идеалния център тристайният апартамент по правило вече са построени от 5-10 години и съответно са обзаведени, такъв обзаведен апартамент, в хубави и качествени сгради може да достигне между 1500 2000 на квадратен метър. Разбира се, постоянно живеещи и с лек компромис в широк център или малко по-голям в крайните квартали дори може да се достигне до 800 - 1000 евро за квадратен метър и говорим за ново строителство", обясни Михаил Стоев-управител на агенция за недвижими имоти.

Цените на морските апартаменти вече догонват софийските

Търсенето също е голямо, тъй като в Сандански лесно се отдават апартаменти и вили за нощувки, а и заради предпочитанията на българина да инвестират в недвижимо имущество, а също и изгодните условия по ипотечните кредити.

"Обикновено хората купуват в Сандански ваканционни имоти, като по правило двустайните апартаменти са най-търсени. В последно време отчитаме голям засилен интерес към тристайни апартаменти, доста от българите купуват с тези цел за отдаване, дали дългосрочно или нощувки", каза още Михаил Стоев.

Много засилен е интересът към крайградските къщи.

"Ние идваме тук, защото е много по-чисто, много по-бързо можем да стигнем от точка А до точка Б, по-спокойни са хората, по-усмихнати са не са напрегнати не са натоварени. Постоянно и някой от жителите, които гледат порутена къщурка и спират и питат бабо дали се продават, така че интерес има явно голям, аз като го чух това се надявам да не стане като София", заяви Снежина Виденова.

По-старите къщи струват колкото апартамент в града, а цената на новите и готови за нанасяне - започват от 200 000 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase