Свободните жилища в завършени комплекси в София намаляват незначително от 3% на 2% от общия обем. Въпреки нарастването на предлагането, очертава се тенденция на недостиг на жилища в сегмента.

Това показва проучване на Colliers на пазара на недвижими имоти през първото тримесечие на 2022 г.

Предлагането средно висок и висок клас жилища регистрира 3% ръст спрямо края на 2021 г. и достига 13 100 жилищни единици. Броят на жилищата в етап на строителство нараства с 9% и достига 3 460 жилищни единици.

Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000 – 300 000 евро за апартаменти и 320 000 – 486 000 евро за къщи.

Наемите се задържат между 950 – 1 600 евро с ДДС на месец за апартамент, а за къща започват от 2 000 евро.

Предизвикателствата пред пазара през 2022 г. няма да са малко, казват експертите от компанията. Според тях войната в Украйна вече води до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и в значително повишение в цените на строителните материали.

Трудно се намира двустаен в София под 100 000 евро

Очакваме забавяне на изпълнението или задържане на старта на някои проекти, предвид дефицитите. Предприемачите усещат и все по-голям натиск върху себестойността на имотите, в следствие на повишението на строителния разход, като това в някои случаи продажби при залаганите до момента цени става нерентабилно.

istock
istock

Като цяло, в сегашната ситуация е изключително трудно да се правят прогнози, но определено очакваме повече предпазливост от всички пазарни субекти, категорични са експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg