Наемите у нас скачат най-много спрямо тези в останалите страни на Централна и Източна Европа, показва доклад на Колиърс за индустриалните имоти за второто тримесечие на тази година. Наемите на офиси в София стигат 15 евро на квадрат на месец, като цената е скочила с 11,1% за година.

За сравнение в Букурещ наемите са по 25 евро на квадратен метър, но там увеличението е с едва 2,7 на сто на годишна база. В Прага и Варшава пък офис можете да наемете срещу 27 евро на кв. м. на месец, като ръстът в цените е под 6%. Най-близо до българските са наемите в Братислава – 17 евро на кв. м.

При наемите на магазини в моловете цените у нас отново са двойно по-ниски от тези в Прага – съответно 50 евро на кв. м и 100 евро на кв. м. Във Варшава наем на магазин в търговски център стига 135 евро на кв. м на месец, а в Букурещ и Будапеща – 70 евро на кв. м.

С 2,02 милиарда евро през първата половина на 2023 г. обемът на инвестициите в ЦИЕ намалява с приблизително с 64% на годишна база през второто тримесечие. Това, за съжаление, е в съответствие с европейските и световните резултати.

Търговията на дребно отново е на върха с 35% дял от дейността в края на полугодишния период и включва единствената транзакция над 100 милиона евро през второто тримесечие, като става въпрос за търговски център в Пардубице, Чехия.

Местният капитал от ЦИЕ-6 преобладава в инвестициите през 2023 г., с впечатляващия дял от 59% от общите инвестиции. По-специално чешкият капитал (40%) осигури най-голям обем и почти 17% от целия капитал само за 2 транзакции. Следват европейските капитали (14%), тези от Азиатско-тихоокеанския регион (7%), САЩ (5,4%) и  Близкия изток (5%).

Къде наемите се вдигнаха най-много

Свитото предлагане  и по-голямото търсене, плюс инфлацията и общото покачване на разходите, вече довели до ръст на наемите през последните 12 месеца, като експертите очакват този ръст да продължи и през следващите месеци. Такъв е особено случаят в сектора на Производство и логистика, където очакванията са незаетите площи да останат ниски и се предвижда двуцифрен ръст на наемите на някои пазари.

Колиърс
Колиърс

Наемите на първокласни офиси също бележат ръст в целия регион, особено при новите сгради, но също и в най-търсените локации.

България е единственият пазар в региона, който отбелязва годишно увеличение на обемите на инвестиции в индустриални имоти, докато останалите пазари отбелязват спад между 42% и 87%. С продължаващата липса на сделки на пазара, остава предизвикателство за всички играчи да определят къде е по-голяма доходността в момента, посочват експертите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg