Около 30% от наемодателите в Обединеното кралство планират да продадат имоти през следващите 12 месеца, според технологичната компания Landbay, пише Property Wire.

Както може да се очаква, решаващият фактор за мнозинството (60%) от наемодателите, които възнамеряват да продадат имот, е увеличението на лихвените проценти - в предишното проучване тази цифра беше само 45%. В същото време почти половината (45%) са заявили, че наемът не покрива разходите им за ипотека – спрямо 28% в проучването за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Други определят като мотив за продажбата данъчното облагане на наемодателя (47%), разходите за изпълнение на предложените изисквания за ефективност (40%) и опасенията относно изгонването на наематели (34%).

„Въпреки че някои наемодатели със сигурност съкращават портфейлите си в настоящата среда, последните ни данни показват, че мнозинството изобщо няма да направят никакви съкращения на жилищата, които притежават.

Какви са стъпките при покупка на имот

Това е положителна новина за по-широкия жилищен пазар, който е толкова зависим от предлагането на наеми. В края на краищата, едно на всеки пет жилища в Англия и Уелс зависи от частния сектор за отдаване под наем (PRS) за жилища“, казва Пол Брет, управляващ директор на Landbay.

istock
istock

В същото време по-голямата част от наемодателите с индивидуални недвижими имоти (75%) не планират да продават, въпреки че само 65% са конфигурирани по същия начин, като имат повече от 20 имота.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg