Нарастващите оперативни разходи оказват натиск върху наемодателите да увеличат таксата за поддръжка и обслужване, като за София тя е в диапазона 2.75 - 4 евро/кв. м.
В същото време наемните цени на първокласните офиси в София остават стабилни за поредно тримесечие – 15 евро/кв. м в централната част на града и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните пътни артерии. Това сочи докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.
 
Лек ръст бележи делът на незаетите офис площи в София през второто тримесечие на 2022 г. Към юни той е 16.7% при 16.4% през първото тримесечие на годината. Причината е финализирането на средноголям офис проект през периода, но липсата на сериозни обеми нови площи в строеж се очаква постепенно да балансира пазара. Данните показват и спад на офис площите в строеж в столицата – малко над 175 000 кв. м при почти 200 000 кв. м в предходното тримесечие. Причината е липсата на новозапочнати проекти на пазара.

“През последните месеци наблюдаваме стабилно представяне на офис пазара в София, продиктувано от постепенното връщане на служителите в офисите. Причината да не усещаме по-осезаемо ефекта от този процес е хибридният модел на работа, който трайно се настани като практика, особено в сегмента на IT и BPO бизнеса”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в компанията.

Във фокуса на наемателите устойчиво попадат споделените офиси, тъй като представят възможност за динамично разширяване на бизнеса и наемане на нови служители. Средната заетост на този тип обекти по данни на C&W Forton е над 70%. С новите площи в този сегмент общото предлагане на споделени офис площи в София надминава 50 000 кв. м.

Прогноза: Броят на сделките с недвижими имоти ще спадне

„Профилът на наемателите трайно се промени в сравнение с 2019 г. Все по-отчетливи са изискванията им за повече гъвкавост в договорите за наем, затова и сгради, които предлагат комбинация от стандартни и флекс офиси, ще бъдат предпочитани от компаниите”, коментира Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи”.

istock
istock

Като цяло офис пазарът в София показва признаци на плавно възстановяване, като наемната активност през първата половина на 2022 г. се задържа над средните нива за този период от годината, достигайки 85 444 кв. м. Този обем обаче се формира основно от подновявания на договори и премествания на наематели – общо около 70% от сделките. Тъй като тези трансакции не допринасят или има слаб принос за ръст на пазара, нетното усвояване на офис площи за шестмесечието се запазва на скромни нива – 13 387 кв. м.

Повечето сделки са в сгради клас А в резултат от желанието на наемателите да получат по-добра работна среда. Компаниите от IT и BPO сектора остават основни играчи на пазара, като формират повече от половината от сделките през първото полугодие на 2022 г.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg