Пандемията разпали лудостта при купуването на жилища, тъй като недостигът на имоти беше съпроводен с исторически ниски лихви по ипотеките, променяща се динамика на работното място и нови възможности за младите купувачи да търсят първи дом. Експертите очакват бурна 2022 г. на пазара на жилища, пише Forbes.

Според Даниел Хейл, главен икономист на Realtor.com се очаква продажбите на жилища да се увеличат с още 6,6%, а цените им да се повишат с още 2,9% над върховете от 2021 г. Постепенното нарастване на лихвите по ипотечните кредити ще направи достъпността основен проблем за купувачите на жилища, особено за 45 милиона милениали на възраст от 26 до 35 години, които купуват жилище за първи път.

Търсенето от тези млади домакинства ще поддържа пазара конкурентоспособен и бързо развиващ се въпреки малкия ръст в инвентара на жилища, тъй като строителите продължават да увеличават производството.

Въпреки че предизвикателствата на достъпността ще дойдат от нарастващите цени и лихвите по ипотеките, покачващите се наеми, които се очаква да се увеличат със 7,1%, ще бъдат силен мотиватор за много купувачи.

Очаква се и имотите в предградията и пазарите, които предлагат по-ниски цени, да продължат да привличат интерес за покупка.

Боб Пинегар, президент и главен изпълнителен директор на Националната асоциация за апартаменти: Достъпността на жилищата ще остане ключов проблем, тъй като пазарът на жилища под наем на страната се опитва да се стабилизира от продължаващата пандемия. Закъсненията във веригата на доставки и продължаващата инфлация също ще повлияят на всеки аспект на индустрията, от мениджърите на имоти през наемателите до собствениците.

Търсенето на апартаменти и еднофамилни къщи продължава да изпреварва предлагането , което в крайна сметка стимулира конкуренцията и вреди на достъпността на жилищата. Вниманието в цялата индустрия и на всички нива на управление ще бъде насочено към средствата за защита за осигуряване на качествени и достъпни жилища.

istock
istock

Въпреки това, през 2022 г. ще продължим да виждаме, че ново строителство на жилища не отговаря на продължаващото търсене, тъй като Съединените щати се справят с текущите проблеми на веригата за доставки и недостига на работна ръка. Това ще доведе до по-малко нови жилища на пазара, което означава, че дори при нарастващи лихвени проценти, все още може да продължим да виждаме рекордно високи продажни цени.

Холандците нямат пари да си купят жилище

При пазара на луксозни имоти нещата са по-различни. Дори с варианта на Омикрон, чуждите пари отново се обърнаха към Съединените щати. Това ще помогне да се подкрепи пазарът, който вече е пълен с пари от огромните печалби в бизнеса и фондовите пазари през 2021 г. Тези купувачи, винаги по-малко засегнати от лихвите по ипотечните кредити, отколкото купувачите на по-скромни имоти, ще поддържат този пазар силен в обозримо бъдеще, което ще доведе до ръст на цените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg