Вълните на несигурност, породени от макроикономическите и геополитическите сътресения в Европа, започват да се отразяват на пазарите на търговски имоти, но по данни от третото тримесечие интересът на инвеститорите остава силен, както се вижда в най-новия доклад за капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), изготвен от Colliers.

През третото тримесечие в Германия, Франция, Италия и Испания се наблюдават големи инвестиционни обеми, независимо че централните банки повишават лихвените проценти в условията на двуцифрена инфлация в Европа.

Въпреки това, експертите изразяват предпазливост, заявявайки, че макроикономическата картина не може да бъде пренебрегната и вероятно ще окаже натиск върху активността и ценообразуването през следващите месеци. "Дните на доходност от над 2% може би са отминали", заявява Люк Доусън, управляващ директор трансгранични капиталови пазари в Colliers ЕМЕА, "По-високите лихвени проценти водят до преоценка на активите и съответно доходността се увеличава (стойността на имотите се понижава)."

Един от големите пазари, който отбелязва рязко забавяне, е Обединеното кралство, където инвестиционните обеми намаляват наполовина между второто и третото тримесечие на фона на новите политически сътресения. "Четвъртото тримесечие може да даде по-ясна индикация за траекторията на пазара в Обединеното кралство", каза Ричард Дайвъл, директор трансгранични капиталови пазари. "Въпреки това в Обединеното кралство и в по-широк план в ЕМЕА относителната привлекателност на недвижимите имоти ще подкрепи пазара и продължаващата инвестиционна активност, особено по отношение на първокласните активи в големите градове."

Обединеното кралство отчита рязко забавяне на тримесечния растеж

Обемът на инвестициите на имотния пазар в Обединеното кралство намалява наполовина между второто и третото тримесечие - от над 16 млрд. паунда на 8 млрд. паунда, като спадът се отразява на всички сектори. Намаляващите цени забавят темпа на сделките, тъй като инвеститорите имат нужда от време, за да осмислят последиците от повишаването на лихвените проценти, политическите сътресения и задържането на икономическия растеж.

istock
istock

Франция отбелязва активно трето тримесечие

Продажбата за 640 млн. евро на суперлуксозната сграда 160 Champs Elysées в центъра на Париж е само една част от инвестиционните транзакции, които възлизат на 7,4 млрд. евро през тримесечието. Общата им стойност е нараснала с 34% от началото на годината до 19,7 млрд. евро. Въпреки че инвестициите в региона на Париж съставляват около една четвърт от общата сума, той в никакъв случай не е единственият с голям принос към общия обем, тъй като сектори като логистиката се представят добре в национален мащаб. Независимо от това, както и навсякъде другаде, повишаването на доходността на облигациите и разходите по дълга засилват несигурността на пазара през четвъртото тримесечие.

Наемите в Лондон се повишиха рекордно

Испания регистрира мегасделка

Успешната първа половина на годината за испанските инвестиции в недвижими имоти продължава и през третото тримесечие, като обемът на транзакциите достига 4,75 милиарда евро. Това число се дължи на една мащабна сделка - придобиване на 42 студентски жилища от PGGM на стойност 900 млн. евро. Ако се абстрахираме от основните цифри, високата инфлация, нарастващите цени на енергията и финансовите разходи вероятно ще се отразят чувствително на спестяванията и потреблението на домакинствата, което ще окаже негативен ефект върху жилищния пазар. 

Изоставане на инвестиционните обеми в ЦИЕ

Централна и Източна Европа също показва признаци на несигурност. Инвестиционните обеми в Полша спадат с 10% спрямо еквивалентното тримесечие на 2021 г., а пазарната активност в Чехия остава минимална, въпреки че Румъния отбелязва ръст и очаква силно четвърто тримесечие.

istock
istock

Германия отчита мащабни сделки

Общият обем на сделките в Германия, възлизащ на 13,1 млрд. евро, се увеличава с около 27% спрямо предходното тримесечие, а през първите девет месеца на годината - с около 8% спрямо същия период на 2021 г. Цифрите се дължат на големите сделки в диапазона >250 млн. евро, като особен интерес представляват сградите, които отговарят на стандартите за устойчиво строителство. Въпреки това Colliers регистрира промяна на пазара, който все повече бива доминиран от купувачите със затягането на по-широката икономическа картина.

Пазарът в Нидерландия се разгорещява заради своя статут на “убежище“

Ключовите нидерландски недвижими имоти отдавна са със статут на „убежище“. Резултатите от третото тримесечие показват, че това продължава да бъде факт, а интересът към тях е голям. Colliers очаква тази тенденция да допринесе за ръста на инвестиционните обеми през тази година, а планираното през 2023 г. увеличение на данъка върху прехвърлянето на собственост върху имот да бъде допълнителен стимул за това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg