Според инвестиционната консултантска компания Knight Frank средната офертна цена на нов апартамент в Прага през второто и третото тримесечие не се е променила в сравнение с предходната половина на годината и възлиза на 9,5 милиона чешки крони (387 990 евро). В същото време в продажба са се появили с 3,5% повече апартаменти.

Старите апартаменти в столицата поевтиняват с по-малко от 1%, средната им цена е около 8,4 млн. крони (€343 060). Предлагането им намалява с 1.5% спрямо предходното полугодие, съобщава 420on.cz.

„Офертната цена на новите апартаменти остава практически непроменена спрямо предходния период. Входните параметри на новото строителство просто не позволяват на предприемачите да ги предлагат на по-ниски цени. Въпреки това, нови проекти за развитие най-накрая отново се появяват на пазара. Едногодишната пауза, причинена от нестабилната енергийна ситуация, значителното увеличение на разходите за строителство и високата инфлация, приключи“, казва Катержина Полакова, ръководител на отдела за жилищни имоти в Knight Frank.
 
Според анализа средната цена на един квадратен метър в нов апартамент в Прага е 150 287 чешки крони (6 140 евро). В края на третото тримесечие се продават 5538 апартамента, тоест с близо 190 повече.

Вдигат наемите в Чехия

Средната цена на новите премиум апартаменти с най-високо качество е около 15 милиона чешки крони (612 620 евро). Напротив, продажбите на традиционно най-търсените апартаменти са намалели с 9% спрямо предходния отчетен период. Най-голям спад в цените има при най-луксозните апартаменти, но това се дължи основно на ограниченото предлагане на пазара.

istock
istock

През последните шест месеца цените на по-старите апартаменти са достигнали 124 020 чешки крони (5 070 евро) на квадратен метър. Според анализа ръстът се дължи на предлагането на нови имоти в първокласни райони. Цените на старите апартаменти в панелни къщи и апартаменти преди реконструкция са намалели.

Най-значителен ръст на цените - с 5,4% - е регистриран в Прага, район 6, където отново се предлагат имоти, които клиентите преди това са свалили от продажба, за да избегнат неизгодни продажби. Според Knight Frank обаче цените на старите апартаменти в Прага не трябва да продължават да падат.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg