Пакет от законодателни промени, одобрени от правителството в Чехия, ще доведат до увеличение на цената на годишния наем за апартамент от 60 квадратни метра. м средно с 2000 чешки крони (82 евро), според Асоциацията на жилищата под наем (ANB).

Увеличението на цените на жилищата се дължи основно на:

     увеличаване на ДДС върху плащанията за централно отопление и водоснабдяване и канализация от 10 на 12%,

     увеличаване на ставката на ДДС върху услугите по почистване, свързани с почистване на обществени площи от 10 на 21%,

     увеличаване на ДДС върху извозването на битови отпадъци от 15 на 21%.
 
Промяната на ДДС ще бъде усложнена от увеличение на данъка върху имуществото, което повечето наемодатели ще отразят в наема си, казват от  асоциацията, цитирани от 420on.cz .
„Инфлацията ще доведе до увеличение на цените на отоплението, топлата вода и т.н. с около 10% до 2024 г. Използвайки тази методология, стигнахме до заключението, че пакетът за консолидация ще увеличи разходите за живот в среден апартамент от приблизително 60 квадратни метра. най-малко с 1500 чешки крони CZK на година, а в големите градове тази сума ще бъде повече от 2000 CZK на година.

Наемите у нас двойно по-ниски от Прага и Варшава

В Прага увеличението на жилищните разходи ще бъде най-високо, а в някои райони на града може дори да бъде около 2500 CZK“, каза Ян Рафай, член на президиума на ANB и главен изпълнителен директор на Heimstaden.

istock
istock

Според правителството законопроектът има за цел да подобри ситуацията с държавния бюджет. То трябва да помогне за намаляване на дефицита с 97 милиарда крони през следващата година и с общо 150 милиарда крони до 2025 г.

Опозицията твърди, че пакетът е насочен само към повишаване на данъците и може също така да предизвика повишена инфлация и да повлияе негативно на икономическите резултати. Депутатите от опозицията внесоха около 80 поправки. Заседанието на бюджетната комисия показа, че голяма част от тях нямат шанс за успех в парламента.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg